-
Golang Central Logging Management
“Golang ile Uçtan Uca Proje Yapımı Serisi” 3. yazısında Go’da Merkezi Loglama Yönetimi nasıl yapılır sorusunun cevabını arayacağız. Ayrıca Access Log management için sonraki yazılarımızdan birisine atıfta bulunacağız. Merkezi loglama için 2 alternatif yöntem tasarlayacağız ve bunlar aşağıdaki gibi olacak. …
-
Golang Configuration Management
“Golang ile Sıfırdan Proje Yapalım” serisinin 2. yazısında Go’da konfigürasyon yönetimi nasıl yapılır sorusunun cevabını arayacağız. Viper konfigürasyon yönetim toolunu 3 farklı yöntemle besleyerek birer örnek çıkarmaya çalışacağız. Kullanacağımız yöntemler aşağıdaki gibi olacak. …
-
Go ile Uçtan Uca Proje Yapımı Serisi
Go dilini öğrenmek hızlı ve zevkli. İlk denemelerinizi yaptınız, dile kabaca aşina oldunuz hatta basit kodlarınızı yazdınız. Ancak canlıya kodu alacak kadar hazır hissediyor musunuz? Fonksiyonel olmayan ihtiyaçlarınızı da karşılayacak, kod ortamlara deploy olurken/olduğunda eliniz ayağınız olacak araçları detaylıca düşünüp projenize dahil ettiniz mi? …
-
Rest Api Design Best Practices
Hepimiz uygulamalarımızın birbirleri ile haberleşebilmesi için Rest Servisler sunuyoruz veya tüketiyoruz. Peki bu servisleri oluştururken best practiceleri gerçekten uyguluyor muyuz? Richardson Maturity Model’a, HTTP metotlarına, statü kodlarına, URI tasarım prensiplerine dikkat ediyor muyuz? Farklı başlıklarda bu pratikleri ele alalım. …
-
Spring Native Örnek Uygulama
Önceki yazımızda girişini yaptığımız Spring Native nedir, nasıl çalışır gibi konuların uygulaması niteliğinde bir yazıyla devam ediyoruz. Bu yazımızda bahsettiğimiz konular hakkında örnek bir uygulama yaparken karşınıza çıkabilecek problemler ve çözüm yollarını birlikte inceleyeceğiz. GraalVM nedir, LLVM nedir, nasıl çalışır gibi bilgiler bu çalışmamızda karşılaşacağımız problemlerin çözümlerini anlayabilmek için gerekebilecek temel bilgiler, bunun için de takıldığınız yerde ilk yazımıza göz atmanızı öneririm. …
-
Spring Native ve GraalVM
“Spring ve Java Hantal Mı - GraalVM ve Quarkus’a Giriş” yazımızda Java’nın tüm platformlarda çalışabilmesi için göz yumduğu şeylerden ve buna bir çözüm olarak ortaya atılan GraalVM’den ve nasıl çalıştığından bahsetmiştik. GraalVM’in Spring dünyası ile birlikte çalışabilmesinin güç olduğuna değinmiş ve Quarkus ile neler yapılabileceğini incelemiştik. …
-
Access Management 5-Spring RestTemplate Feign Keycloak
Önceki yazımızda Keycloak‘tan bahsettiğimiz Access Management serimizin son yazısında Spring Boot RestTemplate ve OpenFeign Client kullanarak Keycloak üzerinde kolaylıkla OpenIdConnect ve OAuth2 ile nasıl kimlik doğrulama yapılır bunu inceleyeceğiz. …
-
Access Management 4-Keycloak
Önceki yazılarımızda öğrendiğimiz terminolojilerin somut örneklerini bu yazımızda Keycloak üzerinden inceleyeceğiz. Beşinci ve son yazımızda da Spring Boot ile Keycloak’u kullanarak Authentication/Authorization örnekleri yapacağız. …
-
Access Management 3-SSO SAML Kerberos User Federation
İlk yazımızda bir uygulamaya erişim isteğinde bulunulduğunda gerçekleşen adımlardan bahsettik. Sonraki yazımızda farklı erişim senaryoları için kullandığımız teknolojilerin nasıl evrimleştiğinden bahsettik. Bugün Federated Authentication kullanan diğer bir sektör standardı olan Security Assertion Markup Language (SAML) ve Single Sign On (SSO) ile yazımıza başlayalım. …