My Profile Photo

Mehmet Cem Yücel


Technical Writings.
Architecture, Security, Java, Golang, Devops, Microservices, Spring Boot, Kafka, Distributed Systems and Blockchain


  1. Spring Boot Property’lerini Jasypt ile Şifrelemek

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*9oEKN6s0vnoxVTmjuFgymw.png

    Bir Spring Boot projemiz var. Projemize ait application.properties dosyasının içerisinde veritabanına bağlanırken kullandığımız kullanıcı adı/şifre gibi hassas bir veri var. Bu verinin açık olarak dosyada durması bir problem, güvenlik açığı teşkil ediyor. Bugünkü yazımız böyle hassas bilgilerin encrypted bir şekilde saklanabilmesi için Jasypt kütüphanesi ile Spring Boot properties’i birlikte nasıl kullanabileceğimiz hakkında olacak. …


  2. Peki Lombok'u Nasıl Kullanacağım?

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*v_NiWtOaQEt5plnvrPLf_g.jpeg

    Projelerimde artık olmazsa olmaz haline gelen Lombok’u Spring Tool Suite veya Eclipse’e nasıl entegre edileceğinden bahsedeceğim. Çünkü Lombok kullanılarak yazılmış bir projeyi kendi Lombok entegre edilmemiş bir IDE ile açmaya çalıştığınızda her yer hata kaynıyor olacaktır. Lombok aslında şunu yapar: kodunuz compile edileceği aşamada annotationlar ile işaretlediğiniz yerlere(classlar, değişkenler, metodlar vs) spesifik kod parçaları ekler. Örneğin @Data annotationını gördüğü classın içerisine getter/setter’ları ekler; equals, hashcode metodlarını düzenler. Aslında sizin yazdığınız bir getter setter yoktur, ancak diğer sınıflar o getter setterları kullanabilmeye başlar. Eğer IDEnizin startupına Lombok’u eklemezseniz IDEniz doğal olarak şaşıracak ve hani nerede çağırmaya çalıştığın getter setterlar gibisinden bir endişe ile ortalığı kırmızı uyarılara boğacaktır. …


  3. Spring Boot Projesini Maven ile Dockerize Etmek

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*nxoL5MIJYyvW60mkAPZpLw.jpeg

    Bu yazımızda Spotify Maven Plugin’ini kullanarak Spring Boot projemizden Docker imajımızı yaratacağız. …


  4. Spring Boot Devtools ile Docker Üzerindeki Kodu Debug Etme ve Değiştirme

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*nf9ajj-L2uZ2ztybaLHMWA.jpeg

    Şu cümleyi mutlaka duymuşuzdur ya da bizzat söylemişizdir; “Ama benim makinemde çalışıyordu!”. Kodumuz kendi makinemizde çalışırken test ortamına gittiğinde çalışmamasının sebebi acaba neydi? Cevap: Kod aynıydı, ama ya gerisi? …


  5. Spring Boot ile SLF4j ve Log4j Loglama Altyapısı

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*wZTB6apo5T0lV0GljiJRBg.jpeg

    Sıfırdan bir proje yazmaya başladığımızda ele almamız gereken bir düzine konu mevcut. Güvenliği, loglaması, mesajlaşması, servis altyapısı bir çırpıda aklımıza gelenler. Bugün bu kalemlerden birisi olan hata loglama altyapısını kurgulama hakkında karalayacağım. Konumuz bir loglama frameworkünü tanıtmak olmayacak, bu tarz yazıları çokça yerde bulmak mümkün. Biz daha çok bir Spring Boot projesinde loglama yapısı oturtmaya çalıştığımızda nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevaplarını adım adım birlikte bulacağız. …


  6. FSMV Üniversitesi Blockchain Sunumu

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*FOSTit_q9bjS-26yrO9CSg.jpeg


  7. Türkçe Solidity Dersleri -2- Fee, Gas Kavramları

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*K9pkxGaDtjcJidMJBFl_Cg.jpeg

    Geliştirme ortamını tanımaya başlamadan önce ilk derste bahsettiğimiz ama biraz daha derinlemesine bahsetme ihtiyacı duyduğum konu ile devam edeceğiz. Bu konu fee’ler ve hesaplanması. …


  8. Türkçe Solidity Dersleri - 1

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*bkQ65Bgo5_4Fi0BnsDYO1A.jpeg

    Smart contractlara değindiğimiz yazılarımızdan sonra Solidity ile smart contractlara eğilmeye başlayacağız. Tamamen Türkçe olarak devam ettirmeyi planladığımız bu dersleri zaman ilerledikçe videolarını çekip ücretsiz olarak Udemy üzerinde yayınlama planlarımızın olduğunu söyledikten sonra giriş yapabiliriz. …


  9. Dağıtık Uygulamalar İçin İşletim Sistemi AragonOS

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*B3whQzJCrXdbHdyIu0-1Dw.png

    Blockchain uygulamalarının getirdiği yenilikler dünyanın gidişatını değiştirecek seviyede. Hayatımızın her yanını etkileyecek bu gelişmeler sayesinde alışkanlıklarımız da kalıcı şekilde değişecek. Örneğin marketten aldığınız yiyeceğin tohumdan itibaren her anını takip edebilecek tedarik zincirlerini online olarak takip edebileceksiniz. Çünkü Endüstri 4.0 ile birlikte Internet of Things(IoT) cihazları, sensörler yediğiniz domatesin serada hangi nem miktarında büyüdüğünü görebilecek, hangi soğuk hava zinciri araçlarında kaç derecelik havada nakliye edildiğini takip edebileceksiniz. O domates defalarca aracı değiştirse de bütün bu aracıların ortaklaşa veri paylaşacağı ortam tabii ki distributed ledgerlar olacaktır. Yolda araç bozulduysa ve soğuk hava zinciri bozulduysa bunu görebilecek ve markette o ürünü almamayı tercih edebileceksiniz. Bu örnek kulaklarımıza hayal gibi geliyorsa aşağıdaki videoya göz atmanızı önerebilirim …


  10. Sanal Para - Dijital Para ve Kripto Para

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*fVM79n9-2msT4dNFiUjJSA.jpeg

    Muhtemelen bir çoğumuz sanal, dijital ve kripto para kavramlarının aynı olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple gün içerisinde konuşurken o sırada ağzımıza hangisi geliyorsa onu kullanıyoruz belki de. Ya aslında bu 3ü de birbirinden farklı kavramları ifade ediyorsa? Ya bilmeden biz bu kavramları hatalı kullanıyorsak? 3ü de birbirine çok yakın kavramlar olmakla birlikte birbirlerinden farklılıkları da mevcut, gelin birlikte inceleyelim. …