My Profile Photo

Mehmet Cem Yücel


Technical Writings.
Architecture, Security, Java, Golang, Devops, Microservices, Spring Boot, Kafka, Distributed Systems and Blockchain


  1. Centralized-Decentralized-Distributed Networkler ve Bizans General Problemi

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*veQ2_LO2geVmGhwFGc7o9A.jpeg

    Bugün değineceğimiz konu blockchain teknolojilerini incelemeye başlayan birçok kişinin kafasında ilk oluşan soruyu barındırıyor; nasıl oluyor da kötü niyetli insanlar böylesi bir sistemi manipüle edemiyor? Bu sorunun cevabını bulabilmek için bugün: …


  2. Proof of Stake Teknik İnceleme

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*_b-FnHy6qE0o7mvD3szw_w.jpeg

    Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in “2018’de Ethereum Proof of Stake(PoS) ile yoluna devam edebilir” olarak yorumladığı bir Proof of konseptiyle daha karşınızdayız. Ethereum ve Bitcoin’in şu anda çalıştığı Proof of Work (PoW) yazımızdan sonra bu ikinci ele aldığımız Proof of konsepti Proof of Stake olacak. PoS’u bir miktar PoW ile kıyaslayarak anlatacağız, eğer PoW ile ilgili bilgimiz az ise buradaki yazımıza önce bir göz atmanızda fayda olabilir. …


  3. Cryptocurrencyler ve Değer Anlayışı Balon Mu?

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*Jp8ajkGPZN3zBo5jL8dXtg.jpeg

    Cryptocurrency’lerin balon olup olmadığını konuşmak için öncesinde değer algısını konuşmak gerekir. En basit haliyle dile getirmek gerekirse toplulukların ortak olarak değer verdiği şey değerlidir. Kulağa saçma gibi geliyor olabilir, birazdan örnekleriyle basit bir dilde açıklayacağız. Ve bu değerler genellikle dünya üzerinde varlığı sınırlı şeyler üzerinden gerçekleşir. Hadi bu cümlelerimizi açıklamaya başlayalım. …


  4. Smart Contract Akıllı Sözleşmeler Nedir?

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*mn7YQ-djF1q_lFiQTx4V0Q.jpeg

    Üniversiteyi kazandınız, hayırlı olsun. Uzun sınav hazırlıkları bitti ve artık sosyalleşeceğiniz bir ortama yelken açtınız. İlk sene, yeni arkadaşlarla tanıştınız. Bir sene geçti, çömezliği üzerinizden attınız, belki hazırlık okudunuz. Bir çevre edindiniz, çok iyi arkadaşlarınız var. Artık 2 senenin sonrasında aranız o kadar iyi ki birlikte eve çıkmaya karar verdiniz. Tabii öğrenci adamsınız, mali durumlar sıkışık. Başladınız emlakçı emlakçı gezmeye, en uygunundan bir kiralık ev bulmak için… …


  5. Java ile Örnek Proof of Work Gerçekleştirimi ve Mining

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*16MNLKRn_jkLv8xBEA6oIw.png

    Bugün Bitcoin’in temelinde yatan Proof of Work yaklaşımını inceleyip basit bir block sınıfı gerçekleştirimini Java’da inceleyeceğiz. Bu yazımızdaki amacımız herşeyiyle birebir aynı bir gerçekleştirim yapmaktan çok valid bir hashin nasıl oluşturulduğu, bu işlemin zorluğu ve bütün proof of mekanizmasının çözülmesi zor bir probleme dayandırıldığını gösterebilmektir. …


  6. Private-Public-Permissioned-Permissionless Blockchain

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*f4zE0-PANixv_5Olpk5MNg.jpeg

    Bugün blockchain teknololojilerinde public network, private network, permissioned network ve permissionless network nedir nasıl ele alınmalıdır konularına değineceğiz. …


  7. Merkle Root Merkle Kök Ağacı

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/0*JKeTzfaJAjzXq_Lq.PNG

    Blockchain teknolojileri ile birlikte Decentrealize Web (merkezi bir yapıya bağlı olmayan web) konseptlerini çok daha sık duymaya başladığımız bu günlerde akıllarda soru işareti haline gelen bir diğer konu bunun güvenliğinin nasıl sağlandığı konusu.. Nasıl oluyor da onlarca bilgisayarın olduğu bir networkte çalışmakta olan sistem manipule edilemiyor, nasıl oluyor da bütün bilgisayarda bir şekilde ortak fikir birliğinde sanki tek bir vücut gibi çalışıyor? Bugün bu soruların bir kısmının cevabını arayacağız. …


  8. Hash Fonksiyonları ve Blockchain

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*EPyEPIIU2NmpqufwBAPTBQ.jpeg

    Kaptan, tek gidişlik bir bilet ver bana! Eğer kaptanınız Elon Musk ise ve 2022 yılında bu cümleyi yeterli miktarda para ile desteklerseniz varış noktanız Mars bile olabilir! …


  9. Simetrik Şifreleme ve Blockchain

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*kQJWhkNIuQ-kWnV1LGUm6w.jpeg

    Bir şifreleme algoritması ortaya konduğunda whitepaperlarında matematiksel olarak ne kadar hızlı şekilde anahtar aracılığıyla şifrelenebilip şifresinin geri açılabildiğinin yanı sıra şifrenin kırılabilmesinin zorluğu da matematiksel fonksiyonlarla ifade edilir. Çünkü şifrelemede temel amaç hashlemenin tersine verinin eski haline döndürülebilmesidir. Simetrik ve asimetrik anahtarlama konuları oldukça matematiksel konular olmakla beraber biz bu derinliğe inmeyeceğiz. Konunun daha çok blockchain yaklaşımlarında nerelerde hangi amaçlarla kullanıldığı konularına değinmeye çalışacağız. Farklı blockchain örneklerinde farklı algoritmalar tercih edilse de tüm örneklerde temel amacın ağın güvenliğinin sağlanması olduğunu söyleyebiliriz. …


  10. Blockchain as a Service-BaaS

    https://cdn-images-1.medium.com/max/150/1*CZ8sloO2sJRL8hbgI992fQ.png

    Blockchain kavramı Bitcoin ile birlikte dünyanın gündeminde yerini bulsa da aslında Distributed Ledger kavramı uzunca bir süredir akademik çevrelerde de konuşulan bir konu. Crypto currency konusu ilgileri şu anda üzerinde tutuyor ancak asıl değerli konu büyümekte olan blockchain ekosistemi herhangi bir değer algısının dağıtık olarak saklanabileceği konusunda hemfikir olunması. Bu da blockchaini gelecek günlerde çok farklı örnek uygulamalarla göreceğimiz anlamına geliyor. …